Inschrijven nieuwsbrief

Inspiratiedag zomer 2023: Persoonlijkheid in perspectief

ontwikkelingen in gedrag gedurende een mensenleven

Persoonlijkheid is de verzameling van kenmerkende en stabiele gedragseigenschappen van een individu over een leven heen. Maar hoe stabiel is persoonlijkheid eigenlijk? Welke rol spelen specifieke levensgebeurtenissen zoals je eerste baan, ouderschap, het overlijden van de ouders en pensionering bij de ontwikkeling van persoonlijkheid? Dit is het onderwerp van onze derde Inspiratiedag, die deze keer plaatsvindt op dinsdag 29 augustus bij het Denksportcentrum Rotterdam op het fantastische terrein van de Rotterdamsche Manège in Kralingen!

Twee gezichtspunten domineren het wetenschappelijk debat over de stabiliteit van persoonlijkheid. De biologische stroming stelt dat persoonlijkheid vooral onder invloed staat van genetische, hormonale en neuro-anatomische factoren die relatief stabiel blijven naarmate een individu ouder wordt. Daartegenover staat een sociaal-psychologische stroming dat stelt dat we in staat zijn om te veranderen en te groeien als gevolg van ervaringen en omstandigheden die we in verschillende levensfases tegenkomen.

We beginnen de dag met een overzicht van de meest relevante moderne inzichten over wat persoonlijkheid is en uit welke bouwstenen het bestaat. Daarna zetten we de biologische factoren (zoals hormonale veranderingen) en sociale factoren (zoals leerprocessen en socialisatie) die persoonlijkheid vormgeven op een rij. Tenslotte onderzoeken we aan de hand van langjarige studies hoe stabiel of veranderlijk delen van de persoonlijkheid zijn over een mensenleven heen.

09:30 inloop met koffie of thee en wat lekkers

10:00-15:30 programma met lunch- en koffiepauzes

15:30 afsluitende borrel

  • Dag en tijd: 29 augustus 2023, 10:00-15:30
  • Investering: € 107,00
  • Locatie: Denksportcentrum Rotterdam, op het terrein van de Rotterdamsche Manège in Kralingen