Inschrijven nieuwsbrief

Psychologie in het dagelijks leven

Najaarscursus 2022

Het vakgebied van de psychologie omvat alle vormen van menselijk gedrag, of het nu gaat over emoties, consumeren, gezondheid of samenleven. Talloze wetenschappelijke experimenten naar hoe mensen zich gedragen en hoe we dit gedrag kunnen beïnvloeden resulteren in een schat aan kennis die zijn weg naar de dagelijkse praktijk steeds gemakkelijker vindt. Waar voorheen psychologen primair werden geconsulteerd wanneer het ging om de mentale gezondheid, is het werkgebied van de psycholoog tegenwoordig flink verruimd.

Zo worden psychologen geraadpleegd bij vraagstukken als: hoe moet het dashboard van een auto ontworpen worden om intuïtief aan te voelen? Hoe kunnen we mensen langzamer laten rijden in een woonwijk? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen op Schiphol de weg kan vinden, onafhankelijk van taal en cultuur? Wil je dat mensen gaan dwalen in een museum of daar juist doelgericht gedrag gaan vertonen? En hoe bereik je dat doel? Hoe ontmoedig je bezoeken aan fastfood restaurants zonder die te verbieden? Heeft een suiker- en vettax zin? Waarom ziet een ziekenhuis er heel anders uit dan een winkelcentrum? Als sporten zo gezond en goed voor ons is, waarom hebben we er dan zo vaak helemaal geen zin in? Hoe leer je jezelf slechte gewoonten af en goede gewoonten aan? De lijst van onderwerpen waar psychologische kennis een wezenlijke bijdrage levert aan de oplossing is ellenlang en wordt steeds langer.

Tijdens deze online cursus van 10 colleges volgen we de weg van onderzoek en laboratorium tot en met de praktische toepassing in uw eigen dagelijks leven. U leert met andere ogen naar uw leefomgeving en gedrag kijken en zult ontdekken dat, waar u ook kijkt, overal in het dagelijks leven toepassingen van gedragswetenschappelijk onderzoek terug te vinden zijn.

  • Dag en tijd: donderdag 22 september t/m 8 december 2022 (m.u.v. 27-10 en 24-11), 10:00-12:15
  • Investering: € 291,- (incl. 21% btw)
  • Locatie: interactieve colleges via Zoom